.

Κόβουν το επίδομα σε ανέργους Ροδίτες επειδή σπουδάζουν στα ΙΕΚ

Νεα

Κόβουν το επίδομα σε ανέργους Ροδίτες επειδή σπουδάζουν στα ΙΕΚ

Πάνω από 100 κάτοικοι της Ρόδου  βρίσκονται αντιμέτωποι με τον παραλογισμό των εγκυκλίων του κράτους και της γραφειοκρατίας του, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό επίδομα ανεργίας που εισπράττουν ακόμα από τον ΟΑΕΔ, επειδή ξεκίνησαν σπουδές  στα ΙΕΚ .

Το απίστευτο κι όμως άκρως… ελληνικό γεγονός, έχει φέρει στα πρόθυρα αγανάκτησης και αδιεξόδου πάνω από 100 άτομα που φοιτούν σε κέντρα ελευθέρων σπουδών, ΙΕΚ κλπ, καθώς απειλούνται άμεσα να διαγραφούν από τα μητρώα ανεργίας και μάλιστα να του ζητηθούν πίσω όλα τα επιδόματα ανεργίας που τους έχουν χορηγηθεί στο επίμαχο χρονικό διάστημα που… παρακολουθούσαν μαθήματα.

Πρόκειται για ανέργους άνω των 35 ετών οι οποίο είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός επειδή το υπουργείο εργασίας, απέστειλε εγκύκλιο πριν από αρκετούς μήνες,  η οποία τώρα ενεργοποιήθηκε, στο νησί της Ρόδου.


Το υπουργείο επικαλείται νόμο του 2013 (Ν 4144) όπου αντικατέστησε άλλο νόμο του 1985 και ο οποίος προβλέπει ότι «η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα ανωτέρα μητρώα, και ως εκ τούτου παραμένει ότι δεν θεωρούνται άνεργοι οι μαθητευόμενοι τω ν επαγγελματικών σχολών .


Η ίδια εγκύκλιος  καταλήγει:
«Όπως ισχύει σύμφωνα με εγκύκλιο της 23.3.2009 της διεύθυνσης Απασχόλησης, κατ εφαρμογή του ν. 1545/85, οι σπουδαστές των ΙΕΚ δεν αποτελούν εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα, ακόμα κι αν θεωρηθεί ότι είναι διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας.


Συνεπώς δεν μπορούν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους να θεωρούν το δελτίο ανεργίας τους ή να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων και να διεκδικήσουν τακτική επιδότηση ανεργίας.»

Σημείωση www.iek-01.com

Το κράτος με τους μηχανισμούς του καθότι ανίκανο να βρεί εργασία στη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών σκαρφίζεται διάφορα τεχνάσματα για να μειώσει "πλασματικά" την ανεργία .

Αποφάσεις σαν αυτές μπορούν να "γκρεμιστούν" εύκολα στα δικαστήρια αν οι ενδιαφερόμενοι κινηθούν νομικά . Το κράτος όμως ποντάρει στον ωχαδερφισμό των πολιτών που δεν θα ασχοληθούν παραπάνω απο το να γκρινιάξουν λίγο  , και γνωρίζοντας πως τα νομοθετήματα του είναι ...νομικά αβάσιμα και διάτρητα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να εμφανίσει τους δείκτες ανεργίας μειωμένους..